Chalmers Robotförening – ett hackerspace eller makerspace?

Definition

Ett hackerspace är ett ställe som drivs av medlemmar där folk med samma intresse av datorer, verkstad och teknologi kan träffas och samarbeta. [1]
Skillnaden mellan ett hackerspace och makerspace är hårfin, båda termerna står för samma sak, en plats för likasinnade att träffas och arbeta på projekt. På Wikipedia så gör man ingen skillnad på ett Hackerspace, Makerspace eller Hacklab.

Make Magazine har en artikel om just skillnaden mellan makerspace och hackerspace där dom skriver att ett hackerspace har mer fokus på programmering och elektronik, och makerspaces ett bredare fokus och är mer öppet för allmänheten. [2]
Hackerspaces.org skriver att makerspaces ofta satsar på målet av en produkt, medans hackerspaces satsar på intellektuella vägen. [3]

Chalmers Robotförenings klassificering

Chalmers Robotförening har robotik som huvudinriktning, robotik involverar programmering, elektronik och mekanik vilket stämmer bra överens med ett hackerspace.
CRF har inte alltid utgivet sig för att vara ett hackerspace, det var först på senare 2000-tal när termen “hackerspace” började bli mer känd som vi insåg att föreningen stämde in bra under klassificeringen hackerspace.

Vår verkstad är inriktad åt mekanik för robotar, men den är inte begränsad till det. Exempelvis så kan vi om vi vill såga trä i vår verkstad, men det är ingen träverkstad för det. Den kommer nog inte heller bli speciellt anpassad för träarbete då utrustning för trä inte riktigt passar vår förening och det är dyrt att investera i.
Föreningar grenar ut sig och blir bredare med tiden, det är naturligt. CRF har blivit mycket bredare under dom 11 år vi funnits, men CRF är inte tillräckligt brett för att kalla sig för ett makerspace.

Apropå ordet “hack”

Ofta finns en rädsla för ordet “hacker” eller “hack”, dess negativa klang har byggts upp av film och media som för det mesta belyser negativa händelser. När en datorattacker utförts som varit hack så har ordet hacka förknippats med datorattack. [4]
Detta är förstås felaktigt, i själva verket så är det “crack” eller “cracking” som bör användas i det sammanhanget. [5]
Att hacka innebär att man på ett kreativt sätt experimenterar och utforskar för att tänja på begränsningar i ett system. [6] Att hacka ett system kan leda till att säkerhetshål upptäcks som i sin tur kan utnyttjas av “crackers”. Att hacka något är alltså inget ont i sig.

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Hackerspace
[2] http://makezine.com/2013/05/22/the-difference-between-hackerspaces-makerspaces-techshops-and-fablabs/
[3] https://wiki.hackerspaces.org/Makerspace
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_%28computer_security%29#History
[5] http://www.catb.org/jargon/html/H/hacker.html
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Hacker_culture